fredag 31 januari 2014

Läst i januari


1. Dark Lover (Black Dagger Brotherhood 1) - J.R. Ward (e-bok)
2. Lover Eternal (Black Dagger Brotherhood 2) - J.R. Ward (e-bok)
3. Lover Awakened (Black Dagger Brotherhood 3) - J.R. Ward (e-bok)
4. The Shining Girls - Lauren Beukes
5. Lover Revealed (Black Dagger Brotherhood 4) - J.R. Ward (e-bok)
6. Lover Unbound (Black Dagger Brotherhood 5) - J.R. Ward (e-bok)
7. Memory (Scavanger 3) - K.J. Parker

Bäst:
Lover Awakened

Sämst:
The Shining Girls

Totalt: 7 st
På engelska: 7 st
E-böcker: 5 st

Varit en bra läsmånad, även om det inte varit några riktiga guldkorn kvalitetsmässigt. Rätt besviken på The Shining Girls dock, som jag hört mycket gott om och hade höga förväntningar på men tyvärr föll den mig inte alls i smaken. Black Dagger Brotherhoodserien började sådär, men känns som den växte i djup, även om det fortfarande är väl könssterotypt och tvåsamhetsvurmande.

tisdag 21 januari 2014

Kort om tre


Skattkammarön - Robert Louis Stevenson. Handlar om Jims kommer över en gammal skattkarta och han och hans vänners äventyr med att leta reda på skatten. En klassiker som håller, det är spännande och bitvis ganska hemskt, ond bråd död och misär.

KoMo - Pontus Joakim Olofsson. Kattarina jobbar som läkare på en psykiatrisk klinik. Tror hon. En morgon vaknar hon upp och upptäcker att hon är patient på kliniken, tungt medicinerad, och inte läkare. Vem är hon egentligen och varför skrev hon in sig? Hur kunde hennes liv vara så hemskt att hon valde att helt glömma bort det? Berättelsen är hallucinatoriskt, och stora delar i början vet man inte vad som är verklighet och vad som bara händer i Kattarinas hjärna. Jag har svårt för det, och stora delar av boken föll mig inte alls i smaken. Jag upplevde Kattarina som en jobbig och oföretagsam person och irriterade mig på henne stora delar av boken. Mysteriet med vad som hände är intressant när man väl kommer dit, men det väger inte upp övriga delar av boken.

Red Country - Joe Abercrombie. Shy kommer hem till sin gård och finner den plundrad och nedbränd och hennes syskon kidnappade. Hon ger sig ut tillsammans med sin styvfar Lamb på jakt efter kidnapparna för att få tillbaka sina syskon. Vi får följa deras resa över landet och människorna de möter. Det är fantasy i westernmiljö, och skrivet av en av mina favoritförfattare, så det borde vara intressant. Tyvärr upplever jag det som ganska segt, historien är inte så intressant och jag kommer aldrig karaktärerna in på livet. Det är nog bra att Abercrombie tar en paus från den här världen och skriver något annat emellan innan nästa trilogi kommer.

tisdag 14 januari 2014

Graveminder - Melissa Marr


Claysville är en speciell stad. Få ger sig någonsin av, och de som gör det återförs alltid för att begravas inom stadens närområde. Maylene och William har i många år delat på ansvaret att se till de döda, men när Maylene dör en våldsam död tillfaller ansvaret hennes dotterdotter Rebekkah. Rebekkah flyttade från staden många år tidigare och har återvänt endast sporadiskt för att hälsa på Maylene. Hon lever ett kringflackande liv och försöker glömma sin uppväxt i Claysville, och sin barndomskärlek Byron. Maylenes död gör att hon tvingas återvända, till smärtsamma minnen men också för att ta ett ansvar hon inte visste något om, för om de döda inte tas om hand på rätt sätt, återvänder de...

Det lät intressant på förhand, grundprinciperna och historien kändes intressant, men utförandet var inte i min smak. Jag har svårt för Rebekkah som jag upplever som gnällig och velande. Hennes agerande kan förstås utifrån de påfrestningar hon utsätts för, men det gör det inte lättare att läsa för mig. Byron är en okej karaktär men känns lite för genomsnäll för min smak, han saknar ett riktigt djup. Jag hade velat ha mer om staden och dess historia, och mindre fokus på relationen mellan Rebekkah och Byron, mysteriet med staden och de döda är mycket intressantare.

onsdag 8 januari 2014

Bokåret 2013


Det blev fler lästa böcker under 2013 än de föregående två åren. Dock färre blogginlägg, endast 55 stycken inlägg mot 87 stycken 2012. Jag har inte haft någon inspiration till att skriva recensioner eller andra inlägg, vilket har hållit i sig hela året. Tog en kort paus i slutet av augusti från bloggen, men det verkade inte hjälpa så mycket. Det har blev något fler omläsningar, påbörjade Steven Erikssons serie igen, men har tagit ett litet uppehåll i omläsning av den nu. Köpt en läsplatta (Kindle) i juli och börjat läsa e-böcker. Hade en riktigt bra läsupplevelse med Cut & Run-serien i augusti, annars känns det som det mest varit medelbetygsböcker, bra men inte så mycket mer. Några höjdpunkter var dock: Särskild, The Alloy of Law, Rädda min inte!, Beautiful Creatures samt Ancillary Justice. Lyckades beta av ett antal påbörjade böcker som legat länge, och hoppas kunna fortsätta med detta även i år. Många bokköp, hela 95 stycken och hyllan med olästa böcker i bokhyllan är överfull.

Antal lästa böcker: 70 st
Antal på engelska: 55 st
Antal omläsningar: 8 st
Bäst: Cut & Run samt Beautiful Creatures

torsdag 2 januari 2014

Månadens läsprojekt: Memory


Sista delen i Scavenger-trilogin om en man som vaknar upp på ett slagfält och har tappat minnet. Haft svårt för att komma in i boken, men vill ju veta hur det hela slutar så ska försöka komma igenom den.