måndag 15 oktober 2012

Kontrast-rapport


Inledde fredagen med en bokbloggarträff som Fia tagit initativ till. Väldigt trevligt och roligt att få ansikten på bloggare jag läst ett tag. Efter det så var det dags för första programpunkten Squeediskussionen, med en massa intressanta boktips (som om jag inte hade nog med böcker på att-läsa-listan redan...) och efter det en intressant paneldiskussion om fantastikbloggar. För min egen del läser jag en hel del bokbloggar, främst med en inriktning mot nån form av fantastik, och det är så jag till stor del får tips om läsvärda böcker, så jag tycker de borde betraktas som att de har en avsevärd inverkan när det kommer till att nå ut med nya böcker.

Efter en paus för mat, så var det dags för boksigneringar, fick böcker signerade av Joe Abercrombie och Kelly Link, båda var mycket trevliga, även om jag själv mest var starstruck och blyg och inte vågade säga så mycket. Efterföljande sing-a-long till musikalavsnittet, riktigt mäktigt att sitta i ett rum fullt andra buffyälskare och sjunga. Efter det en intressant paneldiskussion om fantasy with a twist med bl.a. Joe Abercrombie, om att göra något nytt inom en välkänd, gammal, form.

Lördagen inleddes Hjältinnor i science fiction och fantasy, en intressant genomgång om hur kvinnor porträtterats under tidens gång, med fokus på bildanalys men utan göra någon djupare feministisk analys av det. En del intressanta tankegångar, men som sagt var det ingen djupare analys. Nästföljande programpunkt, hedersgästintervjun med Sara och Mats som var riktigt rolig och lyssna på, löpte på lätt och smidigt och de pratade på och flöt ut i alla möjliga diskussioner som var intressanta att lyssna på.

Det blev sedan en del bokinköp, en del begagnat och en del nytt och fick mig en trevlig pratstund med Oskar Källner om hans fantasyserie, när jag köpte andra delen i den. Metal och fantastik var intressant, ett fullsatt seminarium, och spännande även om jag inte direkt ser mig som något stort metalfan (kan ha att göra med att jag lyssnar på HIM, vilket "riktiga" metalfan anser är skitmusik). Nene Ormes gav en kort introduktion till steam punk och presenterade tre stiligt klädda individer.

Research when writing fiction var väldigt bra och intressant, framför allt var Peter Watts rolig att lyssna på och kom med tankeväckane inlägg. Har inte läst något av honom än, men blev väldigt sugen på det efter att ha hört honom prata två av paneldiskussionerna.

Joe Abercrombie & Kelly Link

Söndagen inleddes med science fiction and the scientist, en paneldiskussion om frågan ifall forskare läser science fiction annorlunda. En mycket bra diskussion med Peter Watts och ett gäng duktiga kvinnor, med olika ståndpunkter. Avslutade min kontrast-helg med intervjun med Abercrombie som var riktigt intressant, även med det något tråkiga beskedet att det kan ta tid innan nästa bok av honom kommer ut (efter Red Country), då det troligen blir en trilogi och han vill ha klart alla tre delarna något så när innan första ges ut.

2 kommentarer:

  1. Jag läste ju din rapport för länge sen, men glömde att tala om att jag tyckte den var bra. Alltså: Tack för rapporten!

    SvaraRadera