fredag 29 april 2011

World War Z: An Oral History of the Zombie War - Max Brooks


Mänskligheten har vunnit kriget mot zombierna och världen är säker återigen, mer eller mindre i alla fall. Vår berättare har på uppdrag av FN intervjuat ett antal ögonvittnen, för att dokumentera händelserna. Men då mycket av det han skrev inte kom med i den officiella rapporten, väljer han istället att publicera det hela som en bok, för att föra fram allas sidor, och känslor, runt händelserna. Vi får således genom ögonvittnesskildringar följa kriget mot zombierna och ur det utvecklas. Från de första utbrotten, tills spridningen över världen, nederlag, kraftsamlingar och till sist seger. Vittnesmålen kommer från alla samhällsskikt och typer av människor, soldater på hög och låg nivå, smugglare, civilister, läkare m.fl. Det är inte en fullständig, detaljerad rapport av hela händelseförloppet, många frågor lämnas obesvarade. Men likväl så ger det en bra heltäckande bild av händelseförloppet.

Sättet boken är skriven på, intervjuerna och de intervjuades berättelser skänker en autencitet åt berättelsen. Det känns som om det här är på riktigt, det kunde ha hänt. Händelseförloppet känns trovärdigt (möjligen bortsett ifrån zombieaspekten då kanske), hur länderna hanterar utmaningen och människors reaktioner. Människors reaktioner, desperation, sorg, ilska, hopplöshet. Vad vi människor är kapabla till, när det gäller att överleva. Eller bara en sådan sak som att försöka göra sig en hacka på katastrofen. Tidsmässigt utspelar det sig inom en ganska snar framtid, det finns många refernser till relativt nutida händelser, men någon klar tidsangivelse ges inte, utan det ligger öppet för läsaren att tolka.

Det är riktigt bra skrivet, spännande från sida ett. Trots hopppandet mellan en massa olika människor, känns berättelsen inte splittrad, det finns en röd tråd ändå genom berättande och övergångarna mellan olika berättelser och kopplingarna mellan dem fungerar utmärkt. Språket kan bitvis bli ganska tekniskt, och det finns en hel del fotnoter med förklaringar till olika ord/uttryck vilket skänker ytterligare autencitet åt berättelsen. En riktigt bra bok är det och jag skänker en tacksam tanke åt Feuerzeug som var den som gjorde mig uppmärksam på boken först.

2 kommentarer:

  1. Ååååh, vad glad jag blir att du tyckte om den! Riktigt bra bok är precis vad det är. Nu väntar vi bara spänt på filmen också, eller hur? =)

    SvaraRadera
  2. Ja, det är det verkligen :) Absolut!

    SvaraRadera