tisdag 30 april 2013

The Final Empire - Brandon Sanderson


Det sista imperiet styrs av Lord Ruler och har så gjort under tusen år. Lika länge har Skaa folket levt under förtryck och slaveri, hårt kontrollerade av adelsmännen. Alla försök till revolter har misslyckats och slagits ner hänsynslöst, och det finns inte många som har hoppet kvar.

Vin har levt ett kringflackande liv, ständigt på flykt med sin bror, och är van vid att försöka göra sig osynlig för att inte folk ska lägga märke till henne. Men så blir hon uppmärksammad på grund av sina uppvaknande allomantiska krafter, och kommer i Kelsiers blickfång. Kelsier, en forna mästerjuv, med en galen plan om att störta själva Lord Ruler och totalt förändra det sista imperiet...

Jag är inte riktigt lika förtjust i den här boken som jag var i Alloy of Law, men den är fortfarande bra. Det är spännande att jämföra sakernas tillstånd nu, jämfört med den värld vi lär känna trehundra år senare i Alloy. Historien i sig känns inte jätteoriginell men utförandet är bra och jag gillar de flesta av karaktärerna. Vin var inte direkt någon favorit, och inte heller Elend, men däremot Kelsier och Sazed och jag gillar samspelet mellan Keliser och resten av hans gäng.

Magisystemet med sina begränsningar fascinerar mig, särskilt som det skiljer sig delvis i hur det senare är i Alloy (även om grundprinciperna är desamma). Det är tydligt att det finns begränsning, och att erfarenhet och träningen spelar en stor roll, även om talang spelar en viss roll. Det ska bli spännande att se hur historien fortsätter i efterföljande böcker och få fler ledtrådar till varför världen ser ut som den gör, med askregn från himlen och bruna växter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar