tisdag 22 april 2014

Black Blade Blues & The Coldest Girl in Coldtown


Sarah jobbar som smed och extraknäcker vid filminspelningar som ansvarig för rekvisita. När hon smider ihop ett trasigt svärd blir det början på en stor förändring av hennes liv. Världen är inte som hon trodde den var, utan visar sig vara befolkad med såväl dvärgar som drakar och jättar. Samtidigt börjar hennes förhållande gå åt skogen och likaså hennes jobb.

Sarah är en otroligt jobbig karaktär. Hon beter sig omoget och illa mot Kate och tycker synd om sig själv. Även om det kanske är förståligt, så är det inte särskilt intressant. Tempot i historien är långsam och jag bryr mig inte särskilt om vad som händer karaktärerna. Kändes som en stor lättnad när boken tog slut till sist.

Tana lever i en värld där vampyrer inte bara existerar utan också är kända för den breda allmänheten. I USA är de instängda i så kallade Cold Towns, tillsammans med infekterade människor som skickats dit och människor som begett sig dit frivilligt. När Tana vaknar upp en morgon efter en fest, omgiven av lik och osäker på om hon blivit infekterad, finns det bara ett ställe för henne att bege sig, närmaste Cold Town. Tillsammans med de båda andra överlevarna från festen, hennes ex-pojkvän och en okänd pojke (Gavriel) beger hon sig ut på sin resa.

Gillade verkligen det här. Tana är en intressant karaktär, osjälvisk, stark och modig, mitt i att hon får hela sitt liv omkastat. Samtidigt är hon rädd, men hon håller sig i rörelse. Gavriel är en fascinerande karaktär, inte unik på något sätt men något mer än bara en klyscha. Den känns som den klassiska vampyrmyten men i en moderne tappning, en del Dracula, en del Anne Rice blandat med vår tids fascination för kändisar och dokusåpor. Det är spännande då jag inte har en aning om vad som ska hända härnäst och hur historien kommer sluta, har en känslan av hopp in något som på många sätt verkar hopplöst. Älskar också titeln på boken, helt underbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar