söndag 25 maj 2014

Kortrecensioner


Life after Life - Kate Atkinson. Att få leva sitt liv om och om igen, tills det blir rätt. De små skillnaderna som i slutändan betyder skillnaden mellan liv och död. Så blir det för Ursula Todd, som vi får följa under hennes uppväxt, och tillika död. I flera omgångar. Gillar början på den här, när det följs åt i kronologisk ordning och gillar miljöerna (England från 1910 och framåt). Tycker det spårar ur lite sen vilket drar ner betyget för min del.

Andlös - Mattias Ronge. En farsot drar över världen, när människor drabbas av den upphör deras automatiska andningsreflex och de måste tänka aktivt på varje andetag de tar. Ingen vet vad som händer och varför, hur det smittar eller hur man botar det. Eva-Lena tror sig har kommit på varför sjukdomen uppstår och måste försöka ta sig till Lund och övertyga forskarna där. Gillar idén på historien men har svårt för utförandet. Har svårt för Eva-Lena, som inte känns som en riktigt människa, och därmed svårt för historien, då det är hon och hennes tankar som är huvudfokuset.

Rivers of London - Ben Aaronvitch. Ett övernaturligt London, där konstapel Peter Grant finner sig bli lärling kommissarie Nightingale, England sista trollkarl. Gillar, men är inget som griper tag i mig och inget som stannar kvar särskilt länge efteråt. Trevlig läsning och lättsam läsning för stunden.

Hull Zero Three - Greg Bear. En man vaknar upp ur underbara drömmar, på ett rymdskepp utan att veta vem han är eller varför han är där. Korridorerna befolkas av underliga monster men också även andra underliga överlevare. Det här var inte alls vad jag hade tänkt mig när jag började läsa den. Det är underligt, mardrömslikt och jag avskyr det. Det bästa med boken var att den var kort.

The Left Hand of Darkness - Ursula K. Le Guin. Ai är ett ensamt mänskligt sändebud till planeten Winter, en främmande planet där invånarna byter kön. Han har som mål att få planeten att ingå i en växande intergalaktisk sammanslutning, men för att göra det måste han bryta igenom skillnaderna mellan sig själv och folket på planeten. Gillar verkligen det här, kylan och snön, de vita miljöerna. Glaciären. Ais beskrivning av sitt behov att kategorisera personerna han möter som manliga eller kvinnliga, trots att de är varken eller. Hans växande vänskap med en av varelserna och hans resa, såväl geografiskt som själsligt.

Fallvatten - Mikael Niemi. Det har regnat intensivt under hela hösten. Dammarna i Luleälven är fyllda till brisningsgränsen och en dag händer det ofattbara, en damm brister. Vi får följa ett antal människor mitt i den omedelbara katastrofen och vad som händer med dem. Har svårt för karaktärerna, som känns för udda, inte som normala människor, vilket jag hade velat ha. Tycker också historien slutar just som det börjar bli sant, jag vill veta vad som händer sen, i katastrofens spår, hur går man vidare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar