onsdag 22 juli 2015

Legendserien av Marie LuLegendserien är en av de bästa ungdomsdystopier jag läst. Vi möter två människor från två olika samhällsklasser, June, underbarnet från överklassen som spås få en lysande framtid inom det militära och Day, rebellen och en av de mest eftersökta brottslingarna i landet. Republiken är en del av det forna USA och ligger ständigt i krig med sitt grannland och plågas av återkommande pestepidemier. June får i uppdrag att fånga in Day så han kan ställas införa rätta och inget blir detsamma för dem efter det.

Jag älskar serien, historien och samhälls- och världsbygget. Man får bara glimtar av det i den första boken men det utvecklas mer i de senare böckerna. Jag gillar att ingenting är självklart eller enkelt och att inget av de samhällen som presenteras är ideala men alla har delar som är förståliga utifrån hur de bildats och hur vårt samhälle ser ut idag och kan i och med detta ses som en samhällskritik mot hur vi lever.

Jag gillar June och Day som karaktärer, hur olika de är men ändå lika och att vi får inblick i dem båda två då vartannat kapitel handlar om June och vartannat om Day. Det gör också att man får en mer övergripande bild av samhället under första delen av första boken. Det är ett grymt samhälle och karaktärerna har tvingats växa upp fort vilket gör att de känns äldre än vad de faktiskt är.

Historien är spännande och fartfylld och det går inte att räkna ut hur det hela kommer att sluta på förhand. Jag ser fram emot att läsa mer av Marie Lu och hoppas det andra hon skriver blir minst lika bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar