tisdag 14 juni 2016

City of Lost Souls & City of Heavenly Fire - Cassandra Clare


Obs! Innehåller spoilers!

You'd think, with all your obsession with godness, that one of you would be willing to give up the other for a greater cause. But no. Love is essentially selfish, and so are both of you. (s.182 CoHF)

Tycker citatet ovan visar tydligt vad jag har för problem med serien och speciellt med vissa av delarna. Hela idén om att kärleken övervinner allt och är värld att offra allt för (inklusive sin familj för att inte tala om resten av världen). Det blir också så konsekvenslöst, när allt löser sig på slutet. Det hade varit så mycket intressantare om Jace och Clary någon gång hade varit tvungna att leva med konsekvenserna av sina val, att faktiskt se världen gå under eller bli en sämre plats för att de inte kunde tänka sig att leva utan varandra.

Men något i serien är det uppenbarligen som fångar mig då jag ju ändå läst hela. Mycket är det världen författaren har skapat och bifigurerna som gör det läsbart, speciellt Simon.

I'd do almost anything for you, Simon said quietly. I'd die for you. You know that. But would I Kill someone else, someone innocent? What about a lot of innocent lives? What about the whole world? Is it really love to tell someone that if it came down to picking between them and every other life on the planet, you'd pick them? Is that - I don't know, is that a moral sort of love at all? (s. 142 CoLS)

Tycker även att Alec växt i de senare böckerna, tyvärr gäller motsatsen för Magnus. Hur någon som är så gammal kan bete sig så korkat och själviskt förstår jag inte. Även om det till viss del får sin förklaring i slutet, vet jag inte om det känns som det är tillräckligt. Och tycker fortfarande det är kreepy med en 400-åring som vill vara tillsammans med en tonåring (där kan man snacka om åldersskillnad).

Slutet blev lite väl utdraget, det var spännande ganska länga men det hade lika gärna kunnat sluta 100 sidor tidigare, man måste inte binda ihop alla lösa trådar på slutet utan kan lämna en del åt läsarens fantasi.

I huvudsak skulle jag säga att jag gillar de tre sista delarna i serien mer än de tre första och Sebastian är mer intressant som skurk än vad Valentine vad. Men den lever fortfarande inte upp till The Infernal Devices-serien, vars karaktärer jag tyckte så mycket mer om. Kommer nog att fortsätta läsa mer av författaren, om böckerna finns att tillgå på biblioteket, för jag finner fortfarande världen fascinerande.

Tidigare delar i serien:
City of Bones och City of Ashes
City of Glass
City of Fallen Angels

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar