söndag 20 mars 2011

En hondjävuls liv och lustar - Fay Weldon


Ruth ser sig själv som en skötsam hustru och tvåbarnsmor, boende i förorten med sin man. Lång, klumpig och långt ifrån någon skönhet, är hon ändå ganska nöjd med livet. Tills hennes man lämnar henne för en annan kvinna, den graciösa och vackra Mary Fisher. Då bestämmer hon sig för att hämnas, dels på sin man men framför allt på den kvinna som tog hennes man.

Vad vi sedan får följa är en utstuderad hämndodyssé. Finurlig, underhållande, rolig. Ruth visar sig vara en driftig person och skyr inga medel för att nå sitt mål. Lättläst och ganska lättsam läsning, samtidigt som den trots allt säger något om det samhälle vi lever. Boken utkom första gången 1983 men jag anser att den har åldrats väl.

Vidare, så påminner mig Ruth av någon anledning om Monza från Abercrombies Best Served Cold. Även om historierna är fundamentalt olika, i såväl sättet att berätta som själva den omgivande miljön och motivationen för karaktärerna, så finns har de ändå en likhet i att de båda inte skyr några medel för att nå sina mål, sin hämnd, vad som än händer på vägen och vem som än råkar illa ut. Det till trots, hinner Ruth ändå med att göra en del gott för andra människor på vägen också. Till skillnad från Monza, som är en väldigt levande karaktär, blir Ruth delvis något av en karikatyr, allt draget till sin spets, men det är inget som på något vis gör boken sämre eller stör läsningen, utan bidrar till att göra historien underhållande.

För att sammanfatta: en underhållande bok som går fort att läsa. Till sist har den också ett omslag som jag tycker är riktigt snyggt och ett intressant förord skrivet av Unni Drougge (som dock bör läsas efter att man läst boken, inte innan. Borde kanske ha funkat bättre som efterord?).

Recensionsex från förlaget.

2 kommentarer:

  1. Har precis läst den, så länkar till din recension i min recension :) (Kommer upp under veckan)

    /Malin

    SvaraRadera