söndag 11 december 2011

The Night Watch - Sarah Waters


London, 1947, två år efter krigsslutet. Här vandrar Kay rastlöst omkring i manskläder, Helen och Viv arbetar i en datingservice och bär vardera på hemligheter som de inte vågar delar med den andre och Duncan försöker leva sitt liv, om än oförmögen att släppa det förflutna.

Vi får följa dem från 1947 och bakåt i tiden, först till 1944 och sedan längre tillbaka, till hur allting började, 1941. Bit för bit rullas deras historier upp och saker som man undrar över 1947 får sin förklaring senare, i de tidigare åren.

Tempot är inte speciellt högt och det är inte direkt spännande. Men miljöerna är fascinerande och det känns som ett sant tidsdokument, som en liten bit historia förpackade i en skönlitterär form. Karaktärerna Helen och Viv tycker jag är mest irriterande och stör mig på, Kay och Duncan är däremot intressantare. Berättarsättat, att hoppa bakåt i den fungerar väl, men känner efteråt att jag skulle vilja gå tillbaka och läsa början av boken igen, för att förstå vad jag inte förstod när jag läste det första gången.

2 kommentarer:

  1. Varför heter boken "The night watch"?

    SvaraRadera
  2. Tror det har med att göra att en stor del av boken (den som utspelar sig under kriget) tar plats nattetid, under bombräderna

    SvaraRadera