söndag 6 maj 2012

Reaper's Gale - ett sönderfallande imperium, en armé utan tillhörighet och ett finansiellt geni iklädd filt


Reaper's Gale, sjunde boken i Steven Eriksons fantasyserie, fortsätter direkt efter föregående bok, samtidigt som den knyter ihop den övergripande historien med den tillsynes fristående historien i femte boken. Vi möter ett imperium i sönderfall, som slås sönder av dels ekonomisk instabilitet, dels korruption och dels yttre fiender. En bannlyst armé som hittat en ny fiende att slås mot samt ett finansiellt geni som gör vad han kan för att kasta still land djupare in i kris. Efter ett välbehövligt uppehåll, så var det åter spännande att få stifta bekantskap med Eriksons skapelse, även om det bitvis blir något segt, liksom i tidigare böcker. En bok på 1200 sidor tappar lätt i tempo, och det händer på något ställe. Dock funkar det här som en av de bättre, och för det mesta flyter historien på i lagom tempo. Erikson är minst sagt inte speciellt snäll mot sina karaktärer, de får gå igenom mycket och historien är bitvis väldigt svart. Tragiska händelser och dödsfall avlöser varandra. Dock finns det samtidigt en nattsvart humor i boken, och något som jag, möjligen felaktigt, tolkar in som kritik mot dels vårt monetära system och dels smalhetsen (bland kvinnor). Helt klart en läsvärd bok, och det ska bli spännande att läsa fortsättningen, även om det blir allt svårare att hålla isär karaktärer och minnas vad som hänt med dem i tidigare böcker.

5 kommentarer:

 1. Hej! Erikson verkar mycket bra och jag tänker att jag skulle vilja läsa honom. Ofta jämförs hans verk med George R.R. Martins, åtminstone i listor över den bästa fantasyserien etc. Men det skulle vara intressant att höra om du kan jämföra dem lite. Finns det beröringspunkter eller är de helt olika? För mig syns Martin tydligare och enklare att få grepp om. Speciellt de olika karaktärerna. Har läst del ett till tre hos Martin och ska läsa resten också, men det känns inte så bråttom då han inte är färdig med serien än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker helt klart han är läsvärd, även om hans serie kanske inte är lika lätt att ta till sig som Martins.

   Kan nog instämma om att Martin är lättare att få grepp om. Visst finns det beröringspunkter, delvis i världsbyggande, att det känns som det finns en enorm historia att bygga på, mycket som hänt tidigare, och sedan delvis skiftet mellan olika personers perspektiv. Skillnaden där är väl att för Erkison handlar det om betydligt fler personer, och vi kommer dem inte lika nära. Tempot är också lägre än Martins och cliffhangers används inte i lika hög grad. "Gudarnas" närvara är också väldigt olika, från i stort sett obefintlig i Martins till i allra högsta grad närvarande i Eriksons. Magin är mer vanligt förekommande i Eriksons, och väldigt komplex. Går säkert skriva mycket mer om det, men det här är nog långt nog :P

   Radera
  2. Tack, det var ett bra svar! Jag vet inte om jag kommer att tycka om att 'gudarna' är närmre och griper in mer. I viss fantasy tycker jag de används som för att alltid kunna klara ut hjälten från en omöjlig situation. Men, jag ska helt klart ta mig an serien. Har första delen framför mig i bokhyllan! :)
   Ha det bra!

   Radera
 2. Jag ska nog börja läsa den här serien. Den verkar helt klart intressant å läsvärd. Kul att få sådana här tips. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart läsvärd, men inte helt lätt att ta till sig, och bitvis en aning seg. Komplex och invecklad, egentligen skulle man behöva läsa alla 10 böckerna efter varandra för att minnas vad som hänt alla karaktärer tidigare, men det är rätt skönt att ta en paus och läsa nåt enklare emellan varje bok.

   Kul att jag kan ge dig lite tips :)

   Radera