söndag 30 september 2012

Prince of Thorns - Mark Lawrence


Jorg är ledare för ett gäng stråtrövare, som plundrar och mördare sig fram mot ett okänt mål. En gång i tiden var han ett priviligerat kungabarn, med efter att ha sett sin mor och bror mördas valde han en annan väg. Han har högt ställda mål, kung innan han är 15, och kejsare innan han är 20.  Men innan man går vidare är det ibland nödvändigt att gå tillbaka, och det börjar bli dags att återvända hem, där han inte vet vad som väntar honom.

Mark Lawrence debutbok är en rätt mörk historia. Jorg är långt ifrån vår klassiska hjälte, grym och kallhjärtad, och saknar i stort sett medmänsklighet. Samtidigt finns det en förklaring till varför han är som han är, vilket känns såväl trovärdigt som hemskt.

Världen där historien utspelar sig framtår vid första anblicken som en ganska klassisk fantasyvärld, full med små kungadömen som strider mot varandra, och med en bortglömd tidigare civilisation som lämnat sina spår. Men det visar sig vara något mer, först bara antydningar i de böcker och skrifter som finns, men sedan något som mer och mer kryper fram, något jag inte väntat mig. Ska bli spännande att se vad resten av serien tar vägen med det, och om vi får mer förklaring till varför världen ser ut som den gör.

Historien i sig är spännande, och full med oväntade vändningar. Jorg tar sig fram med en kombination av list, avsaknad av empati och en stor dos tur. Han klara sig ofta ur situationer genom att bete sig värre än sina motståndare, den som letar efter en ädel hjälte letar förgäves. Men det är skönt att se en antihjälte som visar bland det värsta mänskligheten är kapabel till. Även om han till stor del är en rätt så osympatisk karaktär så hejar jag ändå på honom.

Sammanfattningsvis så gillar jag verkligen det här, Jorg som osympatisk ("ond") karaktär, världen det utespelar sig och historien i sig, och det ska bli spännande att se var det tar vägen i nästa bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar