måndag 10 juni 2013

Ointressanta onda skogsalver och ointressanta framtidsscenarion


När Donna Underwood var liten blev hon och hennes familj attackerade av skogsalver, hennes far dog, hennes mor blev galen och hon själv allvarligt skadade. Hennes skador åtgärdades med alkemi, vilket dock gav henne märken i form av järntatureringar på armarna. När hennes bästa vän Navin kidnappas av skogsalverna tvingas hon möta sina värsta rädslor och frågan är hur långt hon är villig att gå för att få honom tillbaka.

Jag ogillar verkligen den här boken. Donna är en mespropp som mest går runt och tycker synd om sig själv samt rodnar så fort Xan (kärleksintresset) råkar titta på henne, samt är allmänt självisk och handlar sjukt idiotiskt. Navin en svartsjuk idiot som beter sig som om Donna gjort något fel när hon träffar en kille samt vägrar lyssna på hennes råd då han tror att han själv alltid vet bäst. Xan är väl okej, men inte så mycket mer än så. Historien i sig är kanske spännande, men det väger inte upp för karaktärerna. Önskar verkligen att jag lagt pengarna på något bättre.

Nancy Kress bok som jag hade höga förväntningar på blev även den något av en besvikelse. Handlingen hoppar mellan framtid och dåtid. I framtiden så är världen förändrad, människan i stort sett utrotad, förut om en liten spillra som är instängd i the Shell. Då de överlevande bär på genetiska skador är enda möjligheten för mänskligheten att överleva att färdas bakåt i tiden med en sorts tidsmaskin för att kidnappa barn. 

I dåtiden jobbar Julie Kahn som matematiker och bistår en FBI utredning med att se om det finns något mönster med ett antal underliga kidnappningsfall. Samtidigt närmare sig världen allt mer en katastrof. 

Jag väntade mig något helt annat än det jag fick, så antar att det är därför jag är besviken, för det är ingen jättedålig bok. Men jag hade velat ha mer om själva katastrofen och samhällets sönderfall, och mer förklaring av varför saker och ting är som det är i framtiden. Som det är nu så tycker jag inte det är så intressant, för jag får inte läsa om det jag vill. Jag hade också väntat mig mer om Julies utredning, mer ett mysterium som skulle lösas, som det inte blev nu. Så, är besviken på den här. Dock så var den bättre än Iron Witch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar