tisdag 13 augusti 2013

Intrusion - Ken MacLeod


I framtiden har man tagit fram ett piller som botar genetiska defekter hos barn. Hope Morrison är gravid med sitt andra barn, hon tog inte "fix"-pillret under sin första graviditet och tänker inte göra det nu heller. Men omgivningen börjar ifrågasätta hennes val och om hon borde ha rätt att göra det, särskilt som hon inte kan motivera varför hon inte vill göra det, inte ens för sig själv. Allt fler börjar ifrågasätta hennes val och det ställer till med problem för Hope och hennes man.

Hopes värld är en framtid som kanske inte är alltför långt borta, med ett övervakningssamhälle där varje steg du tar bevakas. Kameror finns i varje persons hem, officiellt som säkerhet för invånarna. Kvinnor arbetar hemifrån för att kunna ta hand om barn och hushåll och då många arbetsplatser ses som för farliga för dem då det kan påverka deras fertilitet. Gravidas fysiska tillstånd övervakas, så att de inte kommer i kontakt med för stora föroreningar, eller dricker eller röker under sin graviditet.

Den värld som Ken MacLeod målar upp är skrämmande, mycket för att den känns möjligt, åtminstone till en början. Historien i sig finner jag inte särskilt intressant och de moraliska dilemman som kanske skulle kunna beröras (är det rätt att vägra ta ett piller som kan göra dina barn friska?) berörs aldrig på djupet. Karaktärerna är inte speciellt intressanta och upplösningen samt vissa andra inslag går för mig stick i stäv med känslan av resten av boken. Jag gillar som sagt världsbeskrivningen, det skrämmande möjliga i den, men historien i sig föll mig inte alls i smaken, vilket drar ner betyget rejält.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar