tisdag 28 april 2015

Böcker som gjorde mig besviken


Blå koral - gillade verkligen första delen i serien och såg fram emot att läsa den här. Men blev tyvärr besviken. Karaktärerna är helt enkelt för jobbiga för att jag ska stå ut med dem och jag har svårt att se några förmildrande drag. Saker jag kunde ha överseende med i första boken går inte att ignorera i den här. Kommer nog ändå att läsa sista boken i trilogin, när besvikelsen över den här har lagt sig något. Om inte annat så gillar jag att läsa om och minnas stora händelser under 1990-talet, vilket författaren i alla fall lyckas få med på ett (i det stora hela i alla fall) bra sätt.

Howard's End is on the Landing - en bok om läsning och böcker, kan det verkligen bli så fel? Tydligen. Mest känns det som en uppräkning av kända författare som hon har träffat och har en relation till i verkligheten. Det hon läser är inte min typ av böcker och det finns något som jag upplever som snobbighet här, som om att det endast är vissa typer av böcker som räknas. Kanske läser jag in för mycket i det, kanske inte.

All Our Yesterdays - idén lät så spännande, en flicka som reser tillbaka i tiden för att ha ihjäl en person och förhindra en hemsk framtid. Tyvärr är huvudpersonen en idiot och en lite "finare" människa än vi vanliga dödliga (vilket behöver utforskas om och om igen). Visst, var det du, men det blir en rätt tradig bok att läsa. Hade så mycket hellre velat läsa om alla andra gånger hon reste tillbaka i tiden och upptäckte alla sätt som inte funkade, än det här velandet fram och tillbaka. Och de andra versionerna av henne verkar ha varit betydligt tuffare och mindre veliga.

En dag - allvarligt talat förstår jag inte alls tjusningen med det här. En så fullständigt vidrig karaktär som överhuvudtaget inte förtjänar det som händer honom. Och en annan som är så velig och så inrutade i tvåsamhetsnormen, att bara kunna älska en gång i livet och att höjden av lycka är att få barn, att jag bara vill slå henne med något hårt i huvudet. Tack, men nej tack. Det faktum att jag kan förstå att det är svårt att värja sig för normer gör inte att det blir njutningsbart att läsa om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar