fredag 22 oktober 2010

Dexters dunkla drömmar - Jeff Lindsay


Ytligt sett är Dexter en helt vanlig man, artig, charmerande och prydlig. Men i själva verket är han en seriemördare, som mördar andra mördare. Han saknar mänskliga känslor, men är skicklig på att dölja detta faktum för omgivning, även om en del människor har vissa misstankar. Han arbetar som blodanalytiker vid Miamipolisen, där också han syster jobbar. När en ny seriemördar börjar operera i stan blir hans liv mer komplicerat. Hans sätt att ta livet av sina offer liknar Dexters tillvägagångssätt, och Dexter känns sig underligt dragen till honom, med en förmåga att förstå hans avsikter på ett kusligt sätt som går bortanför det rationella.

Då jag sett första säsongen av serien som är baserad på böckerna, så blir det oundvikligt att jag jämför dessa med varandra. Och i slutändan är det faktiskt serien som vinner. Även om boken är bra skriven, språket är bra och beskrivningen av Dexter och hans tankar är väl utförd. Men det finns vissa problem också, vad gäller övriga karaktärer, som blir väldigt platta, jämfört med serien där det har ett djup. Dels är det det faktum att vi inte kommer dem lika nära inpå livet, här presenteras de som bakgrund till
Dexters liv, medan de i serien får ett eget liv med egna problem. Dels det faktum att deras personligheter skiljer sig åt, här är kriminalinspektör LaGuerta mest något av en idiot, i serien är hon en något mer komplex person, och som jag uppfattar det, faktiskt skicklig på det hon gör. Historien, och för den upplösningen skiljer sig också åt i utförande, och i slutändan så vinner serien på sitt sätt att lägga upp det. Det blir i mitt tycke helt enkelt en bättre historia. Dock ska det bli intressant att fortsätta följa Dexter i bokform och se hur den här historien utvecklar sig. Och det är i sig ingen nackdel att det finns skillnader mellan serien och boken, det hela blir faktiskt mer spännande på det sättet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar