söndag 28 november 2010

Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren - Philip PullmanDet står på baksidan av boken "Det här är inget evangelium". Och det är det inte. Det är snarare en berättelse om hur myter skapas. En berättelse om hur myten Jesus Kristus kanske skapades. Två bröder, tvillingar, lika varandra men med olika syn på världen. En idealist, en realist. Jesus som predikar för människorna, Kristus som håller sig i bakgrunden och tecknar ner det som sägs, även om han tar sig vissa artistiska friheter. Och i bakgrunden en man, (ängel, djävul, människa?) som har sitt eget schema.

Det är fascinerande läsning. Mer eller mindre välkända berättelse, sedda i ett nytt perspektiv. En berättelse om godhet, naivitet, tro men även manipulation. Några riktiga höjdpunkter är Kristus som frestar Jesus i öknen och Jesus i Getsemane trädgård. Boken är inte utan sin religionskritik, men det är inte i första hand en kritik om religionen i sig, utan snarare det uttryck det tar sig, viljan att kontrollera människors liv och tankar.

Språket däremot lämnar en del i övrigt att önska. Jag vet inte om det är översättningen fel, eller om det faktiskt är på det sätt det är skrivit om det kanske finns en tanke bakom det i så fall. Men jag upplever det som enkel och fattigt, och det lämnar en del i övrigt att önska. Sedan hade boken för min del gärna fått vara något längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar