tisdag 26 april 2011

Anita Blake nr nio


Till skillnad från åttonde boken, börjar det här mycket bättre. Anita blir uppringd av Edward (också känd som Death), som vill att hon ska åka ner till New Mexiko och hjälpa honom med ett fall där. Någon eller någonting som flår människor levande, men lämnar dem vid liv, eller sliter dem i stycken.

Till skillnad från förra boken, är de sexuella momenten betydligt nedtonande, vilket är otroligt skönt. Istället blir det en spännande historia, även om den inte är fri ifrån sina irritationsmoment, det blir lite för mycket mördare-som-ska-mäta-vem-som-är-tuffast. Och någonstans köper jag det inte riktigt. Anita blir visar alltmer osympatiska sidor, och det som fick mig att gilla henne från början, har nu uppslukats av något annat.

I slutändan blir det ett fint avslut på serien för min del, då jag troligen inte kommer att läsa fler böcker. Att döma av vad som står skrivet om dem på wikipedia, spårar de ur lite för väl mycket för min smak. Men som sagt, det är ett fint avslut, och positivt att vi får se mer av Edward, som trots sin något endimensionella, psykopatiska natur, är en av mina favoritkaraktärer.

2 kommentarer:

  1. Är Anita Blake serien bra? Jag har haft ögonen på den ett tag, men inte vetat om den är värd att lägga ner de där 65-80 kr/ bok på. Vad tycker du? :)

    SvaraRadera
  2. Nja, är väl inte superbra. Tycker den är rätt underhållande, första böckerna i alla fall, men det blir rätt mycket samma saker i bok efter bok och lite onödigt mycket sexanspelningar och våldtäkter/våldtäktsförsök/hot om densamma, vilket jag störde mig på. Men bitvis underhållande, så beror lite på hur du känner själv, lite kluven själv...

    SvaraRadera