tisdag 12 april 2011

Gardens of the Moon - Steven Erikson


Första boken i serien The Malazan Book of the Fallen. Inte helt lätt att beskriva handlingen i, men i centrum står i alla fall The Malazan Empire, styrt med järnhand av kejsarinnan Laseen. Bit för bit utvidgar man genom krigföring sitt imperium. Som motståndare står på flera platser Anomander Rake, herre över Moon's Spawn och de mystiska Tiste Andii.

Efter att staden Pale faller i imperiets händer, återstår bara Darujhistan av de fria städerna. Men imperiet är inte så stabilt som det kanske framstår vid första anblicken. I imperiets armé finns sergeant Whiskeyjack och hans grupp, sånär utplånade i slaget om Pale. Frågan de ställer sig är, vad det som hände i Pale bara en tragisk olycka eller försöka man från imperiets sida att göra sig av med dem?

Situationen underlättas inte heller av att gudar blandar sig i leken. Ylande från hundar hörs, en ung flicka besatt av en blodtörstig gud vandrar runt på gatorna och i bakgrunden hörs ljudet av ett snurrande mynt, med den vidhängande frågan, när ska det stanna och vad händer då? Lägg därtill magi, uråldriga, icke-mänskliga varelser, myter och legender och vi får en komplex historia. Vi får följa ett antal personer, från båda sidor imperiets och den andra sidan, och på så sätt hur historien förs framåt och vad som händer.

Det är som sagt ingen lätt historia att förklara, och bitvis upplever jag även att det är svårt att hänga med i alla svängar, med gudar hit och dit, andra varelser och platser hit och dit. Det kräver en del. Dock så tycker jag det är bra, riktigt bra. Komplext, mörkt och spännande. Intressanta karaktärer, som jag bryr mig om hur det går för, oväntade händelser och ett slut som både är ett avslut men som också bygger upp inför fortsättningen, vilken jag ser fram emot att läsa.

4 kommentarer:

 1. Jag borde verkligen ta och läsa den här serien någon gång. Har läst första boken och gillade, även om jag tyckte att den var rätt svår. Det var åtminstone fem år sedan och Eriksons språk är ju inte det lättaste.

  SvaraRadera
 2. Det är ju det där med tidsinvestering... Vada genom tusentals och åter tusentals sidor i samma serie..

  SvaraRadera
 3. Intressant. Jag måste kolla upp Erikson. Jag har inte läst ngt av honom ännu. Men detta verkar lovande.

  SvaraRadera
 4. Maria: Näe, det är inte något jättelätt språk, även om jag inte tyckte det var något större problem ändå. Hade då mer problem med att hålla isär alla personer/gudar.

  Paul: Ja, det är ju ett par böcker och de är ju rätt tjocka allihop, så det kommer ta tid att läsa dem allihop...

  Martin: Tycker jag du ska göra, riktigt bra faktiskt :)

  SvaraRadera