lördag 30 april 2011

Devices and Desires - K.J. Parker


En ingenjör döms till döden efter att ha brutit emot skråreglerna. Han lyckas dock fly innan domen kan verkställas, men lämnar kvar sin hustru och dotter i staden. Tvingad till exil, möter han på sin vandring resterna eremianska armén, som nyligen lidit nederlag mot hans landsmän, mycket p.g.a. deras avancerade krigsmaskiner. Han slår följe med dem och erbjuder sig att bygga dem egna krigsmaskiner, till synes en handling som ska hjälpa dem, men i själva verket del i hans plan att ta hämnd, en komplicerad mekanism som kommer att kräva andras blod.

Vi får följa ingenjören, ett antal andra personer i hans nya hemvist Eremia, härskaren i grannlandet Vadani, förut deras bittra fiender, men som de nyligen slutit fred med. Vi får även följa den politiska utvecklingen i ingenjörens hemstad, de följdverkningar hans flykt för där och hur de sprider sig.

Bitvis är det en rätt bra bok, med ett speciellt sätt att berätta och väldigt välskrivet. Bitvis är det dock rätt så segt. Det är mycket utläggningar som inte på något sätt för historien framåt, mycket meningslösheter, som visserligen bidrar till att förmedla stämningar och känslor för hur deras värld ser ut och människorna i dem, men som i sig inte är speciellt spännande. Mycket teknikaliteter, förklaringar om hur den och den maskinen fungerar, toleranser och tillverkningsprocesser, utläggningar om jakt, beskrivningar av gamla minnen och på det en massa miljöbeskrivningar. 700 sidor är långt att läsa, även om det är mycket som man kan skumma igenom. Men som sagt, det är en väldigt, väldigt välskriven bok.

Historien i sig är väl bitvis ganska förutsägbar, när det gäller vad som ska ske. Det är dock inte det som är behållning, istället är det mycket motiven bakom handlingarna, och frågan om vad som ska hända sedan med våra karaktärer, som är den stora frågan och det som gör det intressant. Mycket lämnas obesvarat och kommer väl lösas i senare böcker, vilket gör att jag vill läsa fortsättningen, trots att jag bitvis upplevde boken som seg, och misstänker att det kommer vara likadant med efterföljande böcker i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar