lördag 18 juni 2011

Shadow - K.J. Parker


En man vaknar upp på ett slagfält omgiven av en massa lik. Han minns inte vem han är, vad han gör där eller vad som har hänt. Han vet inte vilka de som omger honom är. Med förhoppningen om att minnet så småningom ska återvända börjar han följa vägen, och slår snart följe med en kvinna han möter körande en kärra, Copis. De beger sig mot större städer för att tjäna sitt uppehälle genom att låta honom spela gud och henne hans prästinna. Det går dock inte riktigt som de tänkt sig.

De enda ledtrådar han har till sitt förflutna är sin skicklighet med svärdet och minnen som dyker upp i fragment i drömmar. Det finns folk han möter som verkar veta vem han är, men i regel verkar de vilja döda honom och det är svårt att fråga ut någon närmare när personen i fråga är inställd på att hugga ihjäl en.

Det här borde vara bra. Och det är det nog egentligen. Det är spännande från början till slut, ovissheten håller i sig ändå till slutet och frågan om vem mannen skulle kunna vara hela tiden aktuell. Det finns hela tiden ett par personer som det känns som han skulle kunna vara, lite ledtrådar här och där som han verkar passa in på.

Miljöerna som boken utspelar sig är intressant, de fragment vi får veta om hur landet är uppbyggt, dess historia och hur det fungerar. Samtidigt är det mycket vi inte får veta, och det känns verkligen som om vi (till största del i alla fall, vi får lite andra perspektiv också) ser världen genom mannens ögon, vi får inte veta mycket mer än han gör. Därför är det kanske naturligt att boken saknar karta, även om jag tycker att det hade varit skönt för att få veta var platser ligger i förhållande till varandra.

Dock griper boken inte riktigt tag i mig. Jag kan inte säga riktigt vad det är för fel, för det är inget som är uppenbart. Det är en intressant historia, intressanta karaktärer, fascinerande miljöer. Kanske är det bara mig det är fel på. I vilket fall som helst ska det bli intressant att läsa nästa del så småningom och få se om det finns fler svar i den boken, för det är fortfarande många frågetecken kvar när boken tar slut.

2 kommentarer:

  1. Hmm, är det fantasy, eller är det i ngt som kan liknas en "normal" värld?
    Jag tycker det låter ganska intressant iaf.

    SvaraRadera
  2. Fantasy, men för att vara fantasy en ganska "normal" värld, än så länge i alla fall, inga konstiga varelser, ingen direkt magi men ändå inte riktigt som vår värld

    SvaraRadera