fredag 17 augusti 2012

Divergent - Veronica Roth


Trish lever i ett samhälle där befolkningen är uppdelade i fem fraktioner, efter var sin egenskap eller dygd att eftersträva. När man är sexton gör man ett test för att se vilken egenskap som överväger och vilken fraktion man hamnar i och ska ägna resten av sitt liv åt att utveckla och underhålla. Efter sin uppväxt i Abnegation, där osjälviskhet är det centrala, är hon fast besluten att söka sig vidare, hon passar inte in. Men att välja någon annan fraktion innebär att hon måste lämna sin familj och sina vänner, utan att vara säker på vad som väntar henne.

Det är ett intressant samhälle som målas upp, men vi får egentligen inte veta så mycket om det, varför det ser ut som det gör och hur det gick till när samhället bildades. Kanske kommer det mer om det senare i serien. Grundidén är spännande, men jag är något besviken på boken, främst för att jag hade väntat mig så mycket mer efter att ha läst många positiva recensioner om boken. Den är för all del inte dålig, men jag är inte överförtjust i karaktärerna, deras utveckling och historien, och framför allt tempot den utspelar sig i. Det är för mycket ointressant vardagsliv, eller vad man nu ska kalla det, och för lite man får se av samhället. Och kunde man inte ha hoppat över den obligatoriska kärlekshistorian, som mest kändes förutsägbar och uttjatad? Kan bara hoppas på att det blir bättre i följande böcker, för det kändes ändå som det fanns något bra här att bygga vidare på.

2 kommentarer:

  1. Tråkigt att du var besviken på den. men lite skönt att läsa nån inte överdriven positiv recension, nu kan jag äntligen själv våga läsa den tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo lite trist, men så är det ibland. Får hoppas du tycker om den i alla fall då :)

      Radera