onsdag 22 augusti 2012

Ett avslut, två fortsättningar


God of Clocks är sista delen i Alan Campbells fantasysserie, och kort sagt något av en besvikelse. Historien är oengagerande även om den har vissa ljusa stunder, och slutet är abrupt och känns inte som ett riktigt avslut, bara som en undanflykt för att slippa skriva ett ordentligt slut. Första boken är helt klart höjdpunkten i serien, andra boken även den ganska bra, och så avslutande delen bara mest ett blekt meh.

Mr Monster är andra delen i Dan Wells serie om John Wayne Cleaver, och fortsätter i samma spår som förra boken. Tyvärr blir det lite för mycket Criminal Minds med övernaturliga inslag, för mycket hemskheter och hopplöshet, för min smak. Och jag kan känna att det övernaturliga inslaget inte tillför något, utan kunde ha skippats helt. I första boken var det motiverat, det var en intressant tvist, här känns det bara som något som slängdes in för att det fanns ett sådant inslag i första.

Eld är andra delen i Engelsforstrilogin, och en helt klart värdig uppföljare. Jag upplever visserligen att början är något seg, men det tar fart rätt så fort. Liksom förra boken beskrivs tonårslivet verklighetstroget och det är lätt att känna igen sig i karaktärer och händelser som utspelar sig. Jag älskar blinkningarna till Buffy, och det faktum att författarna har lyckats skriva en fantasybok som utspelar sig i svensk miljö utan att det någon gång känns fånigt eller underligt. Bara att börja längta till sista delen nu.

2 kommentarer:

  1. Argh, jag har fortfarande inte läst Eld! Det måste åtgärdas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du i alla fall nåt att se fram emot :P

      Radera