tisdag 2 februari 2016

Superhjältar, sagor och en underjordisk silo


Ligger rätt långt efter med recensioner av böcker som jag läste under förra året, och för att känna att jag kommer framåt med det skrivit kort om det, så jag kommer ikapp lite mer någon gång.

Superhjältedystopi. Vanliga människor har plötsligt fått superkrafter men det har lett till att världen nu kontrolleras av dem och de flesta kan väl inte direkt betraktas som goda. De finns dock de som gör motstånd och David vill bli en del av den gruppen. Gillade, även om jag hade svårt för Davids hantering av sina obesvarade romantiska känslor. Spännande och välskrivet, och Sanderson lyckas bra i att skapa komplexa karaktärer, där inget är svart och vitt och det finns nyanser hela tiden.


When fairytales are real. I den underliga staden existerar älvor sida vid sida med människorna och i skogen sover en pojke med horn på huvudet i en glaskista. Gillar konstigheten i den här, världen som är annorlunda men ändå så lik. Historien som det inte går att säga var den kommer ta vägen och gillar karaktärerna.

En pojke inlåst i en bur, son till en av världens ondaste trollkarlar. Riktigt bra. Gillar Nathan som karaktär och att det inte är svart och vitt, att han begår handlingar som kanske är tveksamma. Väcker också frågor kring arv och miljö och med vilken rätt barn straffas för föräldrarnas handlingar.

En nation i krig och med en armé av människor med speciella förmågor. Alina tillhör den vanliga armén men i ett anfall väcks hennes sovande förmåga till liv och hon skickas iväg till huvudstaden för att tränas, med förhoppningen att hennes unika förmåga ska leda nationen mot en bättre framtid. Gillade, och gillade vändningarna den tar, att det inte är säkert att man vet vem som är ond och god. Ogillade delar av slutet. Började läsa bok två, men blev förbannad på den och gav upp. Karaktärer som är genomgoda är tråkiga.

Postapokalyps där människorna lever i en silo under jorden och jordytan är förgiftad. Gillade, men hade lite svårt för Juliette som karaktär. Tycker första boken var bäst, men att det sedan gick utför. Gillade återblickarna i andra och tredje boken, mer än det som utspelade sig i nutid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar