torsdag 4 februari 2016

The Culling - Steven dos Santos


Av de böcker jag läst i dystopigenren så är det här nog det samhälle som framstår som grymmast. Panem i Hungerspelen framstår som en idyll i jämförelse. Fattigdomen är så totalt, döden så oundviklig och samhällskontrollen oöverstiglig. Det känns verkligen nattsvart och det är svårt att ens ana något ljus.

Det påminner även om Hungerspelen på så sätt att ett antal individer väljs ut till en tävling på liv och död. Här är dock "priset" en plats i polisen/militären, privilegiet att skiljas från sin familj och vänner och bli en del av den förtryckande makten. Priset för att misslyckas i tävlingen är högt, två av dina närmaste hålls som gisslan och kommer du sist i ett tävlingsmoment avrättas en av dem. Och du får välja vem. Lucky har oturen att bli oturen att bli utvald att delta i tävlingen. Han och hans yngre bror är ensamma i livet och har bara varandra. Dör han har hans bror ingen, och det får bara inte hända. På något sätt måste han överleva. Hans ökande attraktion till en av tävlingsdeltagarna gör det hela mer komplicerat och det blir än mer komplicerat när de blir uttagna till att vara varandras "gisslan".

Historien är riktigt spännande. Och det ligger hela tiden en känsla över boken av förestående undergång, att det aldrig kommer sluta bra. Jag hade önskat att träningsdelarna för tävlingsdeltagarna hade varit lite längre och att relationen mellan karaktärerna fått chans att utvecklas, nu känns det hela väldigt forcerat. Den kärlekshistoria som finns insprängd lider av samma problem och hela grejen med Luckys tänkta konflikt faller totalt, det är så totalt uppenbart att brodern är det enda han bryr sig om. Tävlingsmomenten var ändå riktigt spännande och jag ser fram emot att läsa fortsättningen på serien och få mer av en förklaring till varför världen är som den är och vad det är som hänt för att skapa samhället som det ser ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar