måndag 31 januari 2011

Vindens namn (del 1 & 2) - Patrick Rothfuss


Värdshuset ligger i tystna, tre tystnader den ena tydligare än den andra. Den största hos värdshusvärden som inte är den han utger sig för att vara. En skrivare färdas längs vägen, på jakt efter en historia att skriva, på jakt efter en legend.

Innan vår hjälte, Kvothe, blev legend, var han en vanlig pojke. Uppvuxen i ett kringresande artistsällskap, får han kärleken till musiken och skådespeleriet. Samtidigt som han hungrigt suger i sig all kunskap som han kommer över. När kringresande arkanist slår följe med sällskapet fördjupas hans utbildning och ledar in på andra områden. Han drömmer om att lära sig namnet på vinden och att börja på universitet. Men en tragedi slår hans liv och spillror och han tvingas leva som tiggare på Tarbeans gator. Universitetsdrömmarna verkar plötslig vara långt bort.

Ytligt sett påminner den här boken mig om Trudi Canavans The Magicians' Guild. Vi har två outsiders, fattiga som slår sig in på områden där de egentligen (sett i omvärldens ögon) inte hör hemma. Men till skillnad från The Magicians' Guild, som jag inte var jätteförtjust i, så tycker jag om det här.

Jag gillar Kvothe, även om han bitvis känns lite för smart och lite för läraktig. Vissa stunder går det nästan för bra för honom. Men i slutändan händer det saker som gör att det jämnar ut sig. Det skulle helt enkelt inte kunna vara på något annat sätt.

Det är också skapandet av en legend vi bevittnar. Hur sanningen förvrängs och blir till fantastiska historier, allteftersom de återberättas. Många frågor lämnas obesvarade, och mycket förblir oklart vilket bygger upp spänningen inför kommande böcker i serien.

Språket är bitvis fantastisk, såsom formuleringarna om tystnaderna på värdshusen. Allt är dock inte lika fantastisk skrivet, men dock mycket bra. Det är en medryckande historia som är svår att lägga ifrån sig, med fascinerande miljöer. Och det enda som känns jobbigt är det faktum att jag nu får vänta på att bok två och tre ska ges ut. Borde verkligen inte läsa serier som inte är avslutade, otroligt jobbigt att gå och vänta på fortsättningar sådär, vill ju vet hur det går nu!

(Och jag ogillar verkligen ofoget med att dela upp en bok i två delar när man översätter den till svenska. Skräckexemplet är Robert Jordans The Wheel of Time som dessutom fått olika titlar på de olika delarna. Ohyfsat är vad det är.)

2 kommentarer:

  1. Läs på engelska i stället. Mycket bättre. och del två kommer ut den 1 mars.

    SvaraRadera
  2. Fick låna den av en vän och då råkade den vara på svenska. Tyckte det funkade rätt bra. Får se hur jag gör med del två dock

    SvaraRadera