tisdag 13 september 2011

Terminal World - Alastair Reynolds


Spearpoint, den sista mänskliga staden, slingrar sig runt en klippa/spira upp mot himlen. Staden runt den är uppdelad i olika tekniska zoner, i den översta zonen bor änglarna med den mesta avancerande teknologin, under människorna med olika möjligheter när det gäller teknik. I de övre funkar det mesta, men ju längre ner man kommer desto mindre teknik förekommer. Korsar man zoner så drabbas man av zon-sjukdom, som dock kan behandlas med olika mediciner.

Quillon arbetar vid ett bårhus. Men när kroppen av en ängel landar på hans bord, innebär det början på slutet för hans del och han måste lämna Spearpoint och bege sig ut i de ogästvänliga vidderna bortom Spearpoint. Vad han finner här sätter dock hans världsbild i gungning...

Jag gillar det här. Tempot är inte alltid jättehögt, men det flyter på bra. Bitvis påminner boken lite om Mievilles The Scar, även om den inte riktigt når upp till samma kvalitet. Den värld som målas upp är fascinerande och bit för bit får vi lära oss hur världen är uppbyggd. Frågan om varför är länge helt oklar, sedan ges vissa teorier, men frågan blir aldrig helt löst. Vilket kanske bidrar till att göra det hela ännu bättre, det ges vissa antydningar men inga klara besked.

Karaktärerna är kanske inte de mesta djupa eller välutvecklade. Man kommer dem inte riktigt in på djupet och de utvecklas inte närmvärt under bokens gång. Vissa saker känns kanske lite väl osannolika och vissa händelser som om de får sin lösning lite väl häftigt. Men i slutändan så är det ändå en riktigt bra bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar