måndag 28 februari 2011

Läst i februari


Snöhäxans son: Jarlens dom - Catherine Fisher (omläsning)
Snöhäxans son: Ondskans runor - Catherine Fisher (omläsning)
Snöhäxans son: Isens fånge (omläsning)

Bäst:
Under Heaven

Totalt:
9 st

På engelska:
1

Om man ska gå efter känslan så känns det som om februari har varit en dålig månad, sett till läslust. Eller kanske snarare, lust att läsa skönlitteratur. Det har gått segt. Trots det så har det blivit ett antal böcker, fler än förra månaden, men många rätt så korta (150-170 sidor). Verkar dock ha släppt lite den sista veckan nu, så jag hoppas det håller i sig med läslusten nu.

Under heaven - Guy Gavriel Kay


I två år har Shen Tai levt som en eremit och spenderat dagarna med att begrava benen efter de hundratusentals män som dog på ett slagfält i kriget mellan Kitai och deras grannar Taguran. På nätterna hör han spökenas klagande röster från alla de vars ben ligger obegravda. Ibland tystnar en röst, då vet han att just den mannens ben nu blivit begravda, och den osaliga anden fått ro.

Som belöning för sitt arbete, får han av de styrande i Taguran 250 sardiska hästar. Dessa hästar är legendariska och oändligt värdefulla. För att belöna en man, ger man honom en sardisk häst. För att upphöja en man över sin omgivning ger man honom fyra eller fem stycken. 250 är en otänkbar gåva. Nu måste Tai ta sig till hovet, med sina intrikata, komplicerade intriger, för att kunna bestämma vad han ska göra av sina gåva, och sitt numera total förändrade liv.

Det tar lite tid innan jag kommer in i boken. Sådär ett halvt kapitel. Är nära att ge upp. Sedan tar det sig, och jag är glad att jag inte gav upp. Det här är helt klart den bästa bok jag läst i år. Älskar språket, de poetiska vindlingarna, hur Tai hela tiden återvänder i tankarna till sina två spenderade med att begrava ben och lyssna på klagande andar.

Älskar miljöerna, de öde stäpperna i norr, stugan vid den lilla sjön, städerna i imperiet Kitai. Fascineras av karaktärerna, huvudkaraktärernas ovilja att böja sig för någon annan, att acceptera allt som det är utan att försöka förändra det. De få inslagen av magi, spökena som klagar på natten, schamanen på stäppen i norr. De politisk förvecklingarna i imperiet, där ingen talar klarspråk och säger rätt ut vad de menar utan pratar runt, runt, runt allt. Hur en liten händelser blir utlösning på något annat. Oförutsägbarheten, att jag inte vet vad nästa sida ska bära med sig eller hur historien kommer sluta. Det här var riktigt bra, och jag ser fram emot att läsa mer av författaren.

söndag 27 februari 2011

Hans majestäts drake - Naomi Novik


England ligger i krig med Frankrike, med Napoleon i spetsen. Utöver flottan, så spelar också de båda ländernas population av drakar en stor del i utgången i kriget. När HMS Relian besegrar ett franskt fiendefartyg och lägger beslag på deras värdefulla last, ett dragägg, ändras kapten Will Laurences liv för alltid. Tillsammans med draken, Temeraire, måste han bege sig till Skottland, där deras utbildning ska påbörjas, så att de kan hjälpa Englands styrkor i kampen mot Napoleon, innan det är försent.

Jag gillar den här boken. Den är spännande att läsa, drakarna är intressanta och hur historien berättas, utgående från verkliga händelser men att lägga till drakarna. Dock är det inte fantastiskt. Karaktärerna saknar djup, de blir för mig inte mer än skisser, personer satta att gestalta bara en känsla eller ett drag. Språket är sådär, och styckeindelningen lämnar en del i övrigt att önska. Bitvis känns det rörigt, och historien hoppar. Vidare känns historien en aning naiv, men å andra sidan kan det väl ha att göra med att det här kanske räknas mer som en barnbok (än vuxenbok)?

Likväl finns i alla fall en del frågor som tas upp, som en del kritik av samhället som det ser ut då och frågor runt det, och den roll drakarna spelar. Och det är trots allt bara Noviks debut, så det är möjligt att en del av det jag stör mig på försvinner allteftersom, eller utvecklas till att bli bra. Jag vill i alla fall läsa vidare i serien för att se hur det går för Laurence och Temeraire.

onsdag 23 februari 2011

Senaste tre lästa böckerna


Kulor, cash & kosing: Konsten att få ut mer av dina pengar - Mathias Andersson och Charlie Söderberg. Grundkurs i att få koll på sin privatekonomi. Inget särskilt mycket nytt för min del (som sett varenda avsnitt av lyxfällan och gjort och följt (mer eller mindre iaf) min egen budget de senaste tre åren). Funkar kanske bra för nån som är helt ny på området. Lättläst och hyfsat informativ. Lite nytt är det även för mig, lite om pensionsplaceringar och aktier, men samtidigt inte tillräckligt mycket.


Gilla läget: Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande -
Barbara Ehrenreich. Fokus ligger främst på USA och dess kultur med positivt tänkande. Intressant, i en värld där det ska ses som en "möjlighet" att få bröstcancer eller bli uppsagd från sitt jobb. Och där en negativ attityd är skäl nog för avsked. Känns inte riktigt som vi är där än i Sverige (som tur är), men efter att ha läst det här undrar jag lite över jobbcoachernas funktion, är dock inte så insatt i vad det faktiskt är de gör. Intressant och tankeväckande. Och nåt man blir smått arg av att läsa.

Där ingen skulle tro att någon kunde bo - Oddgeir Bruaset & Tor Sivertstøl. Baserad på en populär tv-serie i Norge (som även sänts i Sverige). Om människor som bor på ensliga och i många fall ogästvänliga platser. Full av foton på underbart vacker natur och fascinerande människoöden. En bok man blir riktigt var inombords av att läsa, samtidigt som man blir lite sorgsen över alla gårdar och bostäder som överges när folk flyttar in till städerna.

söndag 13 februari 2011

Ett livstecken. Eller vad jag läst det senaste


Det har inte blivit så mycket läst det senaste. Eller tja, läst har jag gjort, men inte speciellt mycket skönlitteratur utan mest facklitteratur med fokus på religion och religionskritik. I sig intressant, men inget jag känner passar inte att skriva om riktigt här. Har haft lite svårt att hitta riktigt bra böcker också, börjat i ett par bara för att lägga ifrån mig dem efter ett fåtal lästa sidor, för att de inte passar mitt humör. Svårt det där. Hoppas dock på lite ändring nu, en vecka ledigt från skolan och ett par böcker lånade från biblioteket som jag har höga förväntningar på. Och kort om vad jag faktiskt har läst:

En studie i rött & De fyras tecken - Sir Arthur Conan Doyle. Första böckerna om Sherlock
Holmes. Var sugen på att läsa dem efter att ha sett (om) miniserien på Svt, och har inte läst dem förut. Helt okej, trivsamma på nått sätt, och lagom långa när man inte känner sig sådär jättemotiverad att läsa.

Osynliga händer - Stig Sæterbakken. Nyfiken efter att ha läst Lämna mig inte tidigare. Denna gång om en polis som får i uppgift att avsluta (lägga ner) en utredning om en försvunnen flicka, som varit borta ett år. Istället för att lyckas med det på ett smidigt sätt, inleder han ett förhållande med flickans mamma. Fullt av trasiga människor, och med ett öppet slut som gjorde mig irriterad. Jag och öppna slut går inte ihop.

Dexter: hängiven hämnare - Jeff Lindsay. Andra boken om blodanalytikern och serimördaren Dexter. Dexter bevakas och är förhindrad i sitt eget värv. Samtidigt letar man efter en mördare som stympar sina offer, men lämnar dem levande, om det är rätt ord att beskriva dem. Bättre än första boken, framför allt framstår humorn tydligare. I och med att jag inte sett andra säsongen av serien så blir det heller inga jämförelser med denna. (Och ett plus får den för en scen med en ring som påminner mig om en scen ur Sagan om Elenien). Får nog blir till att köpa resten av delarna i serien, vid något tillfälle. (Som om jag inte redan har en lång lista med böcker jag vill köpa...)

Framöver hoppas jag på att något av följande kan falla mig i smaken:

Lilla stjärna - John Ajvide Lindqvist
Kraken - China Miéville
Under heaven - Guy Gavriel Kay