tisdag 10 januari 2012

Jag, Robot - Isaac Asimov


Boken består av en samling noveller, löst sammanhållen av en ramberättelse, där U.S. Robots tidigare robotpsykolog, Susan Calvin, intervjuas av en jounalist då hon snart ska lämna sin post. Hon har varit med från början och sett robotarnas utveckling från nära håll. Novellerna är hennes berättelse, vissa handlar om henne själv, medan andra har andra huvudpersoner. Flera personer återkommer i flera av novellerna. Alla berättelserna bygger i grunden på robotologins tre lagar:

1) En robot får aldrig skada en människa, eller genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
2) En robot måste lyda order från en människa, förutom då sådana order kommer i konflikt med Första lagen
3) En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med Första eller Andra lagen.

Novellernas innehåll kretsar alla kring robotar i olik former, och genom dem får vi följa hur robotar utvecklas. Bl.a. reser vi till andra planeter, träffar på en robot som inte tror på att han är skapad av människor och följer Susans försök att hitta en robot bland 62 andra likadana robotar. Berättelserna är medryckande och spännande, trots att det inte alltid händer så mycket i sig. Det känns aldrig spretigt utan som en sammanhållen berättelse även om det är separata historier i sig. Boken känns inte gammal eller omoderna, trots allt den skrevs för mer än 60 år sedan, även om tidsperspektivet inte stämmer (vi har inte kommit lite långt i idag, som de gjort i boken vid motsvarande årtal). Asimov är en skicklig författare och jag blir sugen på att läsa fler av hans böcker (kanske blir det en omläsning av hans Stiftelsetriologi inom en inte allt för snar framtid).

2 kommentarer:

  1. Kul! Har samma utgåva liggandes, något bortglömd, här hemma och känner mig motiverad att plocka upp den nu :-) Har till och med missat att det är novellform och inte en enda berättelse

    SvaraRadera
  2. Kul att du känner att du vill plocka upp den nu :) får hoppas du tycker den är bra :)

    SvaraRadera