onsdag 27 juni 2012

Såhär i sommartider (=regntider): två klimatkatastrofböcker
I Stephen Baxters bok Flood (F) räddas återkommer fyra personer till omvärlden efter att ha suttit instängda som gisslan under ett par år. Den värld de återvänder till är förändrad av vatten, och det stiger. Hastigheten på vattennivåhöjningen går bortom alla klimatmodeller som gjorts och verkar inte ha med den globala uppvärmningen att göra, vattnet stiger alltför hastigt. Och frågan är vad som händer med människorna när deras hem försvinner i vattenmassorna...

I Saci Lloyds bok Mitt klimatkatastrofala liv (MKL) har Storbritannien precis infört koldioxidransoneringen, för att föregå med gott exempel i kampen om att hejda den globala uppvärmningen. Vi får följa Laura Brown och hennes familj och omgivning i detta, genom Lauras dagboksanteckningar, hur deras liv påverkas och vad som händer i omvärlden.

En jämförelse:

Tidsspann:

F) 36 år, med nedslag vid vissa tidpunkter under dessa år. Funkar förvånansvärt bra.
MKL) 1 år, vi får följa Lauras dagboksanteckningar från i stort sett alla dagar under året. Funkar bra det med.

Målgrupp:

F) Riktar sig klart till äldre läsare (så kallade vuxna). Innehåller en hel del våld, död, mörker och dylikt som troligen gör sig bäst om man uppnått en viss mognadsgrad.
MKL) Ungdomsbok. Handlar om tonåringar och bör läsas av dessa, om av någon. Möjligen för barnslig även för dem.

Karaktärer:

F) Ett gäng intressanta karaktärer, men de är bitvis svåra att komma in på livet, i och med att vi gör nedslag i deras liv. Vissa försvinner väl hastigt och andra får vi aldrig riktigt lära känna.
MKL) Karaktärer som helt saknar trovärdighet, vuxna som beter sig som femåringar, och som verkar sakna någon som helst verklighetskoppling. Icke-älskvärda då de beter sig irrationellt och rent ut sagt löjligt, och inte känns som människor.

Katastrof:

F) Okänt till att börja med, men är inte global uppvärmning, svaret (eller snarare teorier) presenteras längre fram i boken.
MKL) Global uppvärmning

Slutomdöme:

F) Bra idé, men känns som om det hade blivit ännu mer effektfullt om katastrofen faktiskt orsakades av global uppvärmning. Slutet är möjligen väl deprimerande och mörkt, störde mig först på att vissa saker lämnades oförklarade i slutet, men upptäckte sen att det kommit en fortsättning. Spännande rätt igenom, även om vi bara gör nedslag vid ett fåtal tillfällen under åren som går.
MKL) En bra idé som schabblas bort totalt i idiotiska karaktärer som beter sig som barnungar och helt saknar trovärdighet. Synd på en bra idé. Trots detta så var boken ändå rätt spännande, men troligen inte tillräckligt för att jag ska läsa fortsättningen.

Slutsatsen är att av dessa två så är Flood den som är läsvärd, medan Mitt klimatkatastrofala liv bör undvikas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar