måndag 18 juni 2012

Två korta: Drakula och kärleken som en sjukdom


Först ut Anno Dracula av Kim Newman, en alternativ verklighet i vilken Dracula överlevde van Helsing (med fleras) attacker och gifte sig med drottningen och vampyrer och människor nu lever sida vid sida. En mördare härjar på stadens gator, och motsättningarna mellan vampyrer och människor ökar. Vi får följa ett antal karaktärer, centrerade runt de mord som sker och deras försök att klara upp dem.

Helt okej, men inte riktigt någon favoritbok för min del, svårt att säga vad jag har emot den. Gillar huvudkaraktärerna, den mänsklige Charles och den gamla vampyren Geneviève, men världen och historien i sig tilltalar mig inte riktigt av någon anledning, även fiktiva karaktärer (Dracula) blandas med verkliga (Drottningen). Skulle tro att det underlättar att ha läst Drakula nyligen, men det är inget måste, även om man bör känna till huvuddragen i historien. Är i vilket fall nyfiken på fortsättningen på serien.

Andra boken är Delirium av Lauren Oliver, som utspelar sig i en framtida värld där kärlek är klassat som en sjukdom, och alla vid sin artonårsdag genomgår en operation för att avlägsna denna "smitta". Lena kan knappt bärga sig till hon får gå igenom sin operation, då hennes mamma tog livet av sig på grund av "sjukdomen". Men sedan händer saker som får henne att ifrågasätta allt som samhället har lärt henne är riktigt. 

Påminner en del om Ally Condies Matchad, men förlorar en del på den jämförelsen dock, tyckte helt klart bättre om Matchad. Har svårt för Lena som karaktär, hon känns betydligt yngre än sina sjutton år, mesig och feg och mest irriterande. Hade väldigt svårt för historien i början, men efter att ha gjort ett uppehåll från läsningen av boken ett tag, så hände det något, och det blev plötsligt riktigt bra. Lena fortsatte att vara irriterande, men historien i sig och språket väger upp det och det blev riktigt spännande. Ser fram emot att få läsa nästa del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar