tisdag 31 juli 2012

Vampyrer och förräderiets maskineri


Octavia Butlers bok Fledgling är en vampyrbok med något annorlunda vampyrer. Shori vaknar upp ensam i skogen, svårt skadad, utan minnen av vem hon är eller vad som hänt. Nära stället där hon vaknar upp finns en nedbrunnen by, men platsen väcker inga speciella känslor, och hon inget verkar bekant. Hon ger sig ut i världen för att ta reda på vem, och kanske framför allt, vad, hon är.

Jag gillar den här varianten av vampyrer och historien och mytologin som följer med dem. Deras ras bakgrundshistoria känns välbyggd och intressant och Shori är perfekt som person att följa, då hennes minnesförlust gör att hon upptäcker saker tillsammans med läsaren. Själv historien är tyvärr något seg, och det känns aldrig riktigt som det händer något, allt är egentligen bara ursäkter för att få berätta om den här typen av vampyrer. Kanske inte helt fel i sig, men det känns underligt med en historia som aldrig riktigt leder någon vart. Slutet känns också något abrupt och konstigt med tanke på det, som om vi slutar mitt i, och aldrig får veta vad som händer sedan med Shoris liv, vilket känns underligt, och som jag har förstått det så är boken fristående utan fortsättning, så jag får väl sväva i ovisshet.

Evil for Evil är bok två i K.J. Parkers The Engineer Trilogy. Boken tar vid där förra slutar, och vi får fortsätta följa ingenjörens komplicerade mekanism som är en del i hans plan att ta sig hem igen efter att ha blivit landsförvisad. Liksom förra boken är också den här bitvis seg, om än välskriven. Karaktärerna är från början helt okej, men blir mot slutet rätt så avskyvärda. Till viss del får det väl sägas bero på att de manipuleras till sitt handlande, men det är likväl inga änglar det handlar om. En del frågetecken från förra boken rätas ut och blir klarare, men en del lämnas obesvarat till sista delen. Ska bli rätt spännande att läsa sista delen nu och se hur allt ordnar sig i slutet och om saker går i lås som ingenjören har tänkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar