måndag 7 juni 2010

Salvekvick och kvacksalveri: alternativmedicinen under luppen - Simon Singh & Edzard ErnstSom tiden antyder så är det här en genomgång av olika alternativmediciner och huruvida de faktiskt fungerar eller inte. Författaren börjar med en smula medicinsk historia, bl.a. presenteras hur botemedlet mot skörbjugg fastställdes och hur åderlåtning till sist kunde visas vara både verkningslös och farlig. Vidare presenteras hur man testar effekten av olika mediciner och behandlingar, med kliniska prövningar och ett synsätt som utgår ifrån en evidensbaserad medicin.

Efter det går boken vidare till att granska fyra stora alternativmedicinska skolor (eller vad man ska kalla dem), akupunktur, homeopati, kiropraktik och örtmedicin. Utifrån prövningar som gjorts bedöms deras verkningsgrad, men även eventuella biverkningar etc. samt att deras tillkomst och historia berättas. Eventuella skadeverkningar diskuteras, och till sist kommer en bilaga som översiktligt går igenom ytterligare alternativmediciner.

Det här är en riktigt intressant och bra skriven bok. Gillar inledningen med en tillbakablick historiskt, för att sedan övergå till att förklara hur det funkar idag. Språket är lättförståligt, även för någon som jag som inte är speciellt insatt i medicinska termer eller så. Det är ingen vacker bild som målas upp, men sanningen kan vara brutal.

Jag var redan innan jag började läsa skeptiskt till homeopati, det jag hade hört om det innan verkade otroligt underligt och motsade logiken. Är ännu mer skeptiskt mot det nu, likaså mot andra alternativmediciner jag var mer positivt inställd till från början. Känns verkligen som om alternativmediciner, liksom traditionella behandlingar, borde tvingas genomgå prövningar innan de får utövas, då de i regel inte håller vad de lovar, och därmed lurar av människor pengar utan att göra någon egentlig nytta (som inte skulle kunna uppnås med traditionella metoder). Skrämmande dock att folk faktiskt köper det här, utan att tänka efter själva. Kvacksalveri kan man verkligen säga! Hur som helst en riktigt bra bok som alla som funderar på att prova någon form av alternativmedicin borde läsa innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar