tisdag 10 augusti 2010

Gabaldonsvacka


Diana Gabaldons senaste bok om Jamie och Clare, Som ett eko har nyss utkommit på svenska. Jag har fortfarande inte läst ut förra boken, Snö och aska. Började i den när jag bodde i Luleå, under vintern/våren 2008. Sedan fastnade jag med drygt 200 sidor kvar och den har blivit liggande.

Jag älskade de två första böckerna i serien, och det är dem som jag anser vara de bästa. Sedan tycker jag de tappade något av sin lockelse, även om de fortfarande var väldigt bra. Tror det var förflyttningen ifrån Skottland till Amerika, som gjorde det. Miljöerna är inte lika tilltalande längre, och detsamma kan sägas om bikaraktärerna. Sedan har jag svårt för Brianna, jag är av någon anledning inte speciellt förtjust i henne alls.

Sedan känns det lite som om det blev lite får många olyckor eller vad man ska kalla dem i Snö och aska. Det hände alltför mycket dåliga saker efter varandra, det kändes som om det blev lite för mycket. På något sätt värre, än "allt som kan gå åt helvete går åt helvete". Men det kanske bara är jag som har en svacka i mitt Gabaldonläsande. Ska försöka läsa klart boken under hösten, och beställa nästa. För när jag börjat samla på serien måste jag ju ha den komplett. Och kanske blir jag positivt överraskad.

3 kommentarer:

 1. Snö och aska tyckte jag var ett lyft motför Det flammande korset som jag tycker är den sämsta i raden. Jag har även läst Som ett eko, en liten besvikelse tyvärr. Jag håller med om att de första böckerna är de bästa med Främlinge som solklar etta.

  SvaraRadera
 2. Det har gått några år sedan jag läste Snö och aska men jag kommer ihåg att jag tyckte om den. Jag trodde att det var den sista i serien så därför blev jag väldigt glad när jag såg att det skulle komma en fortsättning som jag naturligtvis bara måste läsa. Sedan dröjer det nog inte länge förrän jag måste börja om med Främlingen igen :-)

  Jag har inte kommit i någon Gabaldonsvacka ... ännu i alla fall, men jag verkar vara i någon slags allmän lässvacka just nu. Jag har tre böcker på gång men jag läser knappt i någon av dem...

  SvaraRadera
 3. Lotta: Låter inte alltför upplyftande inför att läsa som ett eko, men kanske blir boken bättre om jag inte har för höga förväntningar.

  Annika: Lässvackor är jobbiga, får hoppas det går över snart...

  SvaraRadera