fredag 16 april 2010

The Eyre Affair - Jasper Fforde


Thursday Next är en "litteraturdetektiv" i London. Hon rekryterad till SO-5, där hon ska vara behjälplig i att infånga (eller oskadliggöra) mästerskurken Acheron Hades, då hon är en av de få som sett och hur han verkligen ser ut. Operationen går dock fel, och Thursdays kollegor förolyckas och hon själv hamnar på sjukhus. Hades verkar ha dött i en bilolycka, men Thursday tror inte riktigt på det och efter ett besök av en bekant person när hon ligger på sjukhuset återvänder hon till sin barndomsstad. Här finns hennes familj, och hennes uppfinnarmorbror, som blir kidnappad och vars uppfinning hamnar i fel händer. Thursday måste göra sitt yttersta för att hitta honom och maskinen innan det är försent, annars står världens litteratur inför en katastrof.

Det är en underhållande bok, världen i den liknar våra men har likväl många skillnader. Tyvärr förstörda baksidetexten, då den enligt mig är väl utlämnande och beskriver händelser som händer längre fram i boken och jag sedan bara sitter och väntar på att vissa saker ska hända. Men likväl är den underhållande, full av humor men även med vissa allvarliga bitar. Gillar den och ser fram emot att läsa mer av Fforde.

1 kommentar:

  1. De följande Thursday Next-böckerna blir ännu bättre, fördjupar de roliga metalitterära och alternativhistoriska bitarna samtidigt som de också blir allvarligare. Är lite avundsjuk på dig som har dem framför dig ;)

    SvaraRadera