torsdag 30 december 2010

I Hades käftar - Steven Saylor


Efter att ha läst ut Roma, så hittade jag en annan bok av samme författare, I Hades käftar, i mina föräldrars bokhylla, vilket kändes kul eftersom jag var sugen på att läsa mer av författaren.

Boken utspelar sig under Romarrikets era, 72 f.Kr. Riket skakas av slavupproret under ledning av Saprtacus i de södra delarna. I Rom väcks Gordianus, Hittaren kallad, mitt i natten av en mystisk besökare som har ett uppdrag till honom men inte vill säga vad det är. Han blir lovad bra betalt, oavsett han klarar av att lösa fallet eller inte och går på en båt med okänd destination. Väl framme visar det sig att han kallats till platsen för att utreda ett mord, husets herre har mördats och två slavar är misstänkta för att ha utfört det och sedan anslutit sig till Spartacus. Men inte alla är övertygade om slavarnas skuld. Det gäller för Gordianus att hitta mördaren och det fort, annars kommer resten av hushållets slavar att avrättas för att statuera exempel...

Jag brukar säga att jag inte läser deckare, att den typen av böcker inte intresserar mig. Men om fler deckare var som den här, skulle det vara annorlunda. Jag är inte riktigt säker på vad det är som gör det, miljön, karaktärerna eller historien. Först och främst är miljön fascinerande, inblickarna man får av romarnas vardagsliv, vad de äter och hur de bor är intressant. Likaså är karaktärerna fascinerande och genom deras olikhet får man ytterligare inblick i det dåtida romerska samhället. Framförallt för att de får komma fram och berätta sin egna historier vilket ger dem ett djup och de blir så mycket mer än att bara vara ett komplement till huvudkaraktären. Mord historien och dess uppbyggnad påminner mig lite om Agatha Christie (om än inte lika invecklad och oförutsägbar) vilket bara är positivt. Sammantaget blir det riktigt bra och det ska bli kul att läsa de andra böckerna om Gordianus.

1 kommentar:

  1. JAg älskar saylor har alla hans böcker i serien om gordianus =)

    SvaraRadera