onsdag 22 december 2010

Stolthet och fördom och zombier - Jane Austen & Seth Grahame-Smith


Det är en allmänt erkänd sanning att en zombie som åtnjutit hjärna kommer att vilja ha mer hjärna... Varelserna kravlade omkring på händer och knän och högg in i mogna blomkålshuvuden, vilka de misstagit för förirrade hjärnor...

När vår berättelse tar sin början har England levt länge under hotet ifrån den märkliga farosoten. Trots att Mrs Bennets högsta önskan borde vara att England ska befrias ifrån hotet, så är det istället att få se sina fem döttrar gifta. Anländandet av en ny ung man till trakten, Mr Binley gör att hennes förhoppningar ökas, särskilt som han är en mycket älskvärd ung man, även om han lämnar en del att önska när det gäller sina stridskonstkunskaper. Hans vän däremot, Mr Darcy ses inte med blida ögon av omgivningen då han är högfärdig och stolt, även om han är en skicklig zombiedödare. Frågan är, ska Mrs Bennets önskedrömmar besannas, kommer hon att få se sina döttrar gifta? Kommer de att överleva zombieplågan? Och kommer anländandet av ett kompani av konungens soldater att göra någon skillnad?

Utgående ifrån Austens välkända verk har Grahame-Smith skicklig lyckats foga in ett antal zombier. Berättelsen känns igen, med modifieringar men ändå klart urskiljbar. Det är underhållande, om än kanske inte lika bra som orginalet. Vissa överdrifter förekommer, men kan förlåtas. I slutändan är det här underhållande, särskilt om man är förtrogen med grundhistorien. Dock saknar jag en mer ingående förklaring på hur det kommer sig att zombieplågan uppstod och exakt hur det är den överförs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar